De eetclup in Berlijn, april 2005

Berlijn heeft een bewogen geschiedenis achter de rug en daar zijn nu nog steeds veel getuigen van. De Brandenburger Tor is hiervan wellicht het symbool met de Reichstag op de achtergrond. Maar ook het nieuwe Holocaustmonument, het Haus am Checkpoint Charlie en de nieuwe Potsdamer Platz maken deel uit van deze herinneringen.
Niettegenstaande dat Berlijn meer dan 3 miljoen inwoners telt is het ook een groene stad. Zelfs in het hartje van de stad ligt er een reusachtig groot park, de Tiergarten. Met zoveel Berlijners zijn er natuurlijk immens veel shoppingmogelijkheden waarvan de Kurfürstendamm als muziek in ieders oren klinkt.
Berlijn leeft! Het is een multiculturele stad waar zowel jongeren en ouderen van elke levensvatting of overtuiging zich thuis zullen voelen. Er zijn doorlopend evenementen en er is een overaanbod aan theaterzalen en bioscoopcomplexen. Kortom, in Berlijn is verveling uitgesloten.
Dag 1.

En ons vervelen hebben we dus ook niet gedaan, op 28 april 2005 om 07.30 uur stond John bij mij (Don)
voor de deur (Jeu ging niet mee vanwege zware heimwee) om vervolgens naar het vliegveld Maastrich-Aachen te vertrekken, 9.10 uur werd het landingsgestel van de Easy Jet 737 ingetrokken en waren we op weg.
Om 10.25 uur stonden we op Berlijns grond alwaar we direct (een uur later) werden opgevangen door ons zeer gewaardeerd Eetcluplid Jan Buitendijk, die voor een paar maanden zijn intrek had genomen in zijn Berlijnse studio. Vanaf Airport Schönefeld tot de wijk Scharlottenburg, (genoemd naar het “Schloss Charlottenburg” het “zomerhuisje” van koningin Sophie-Charlotte, het was in 1695 een weinig bescheiden cadeautje van haar man, Frederik III.) was het 1 uur reizen met de metro.
Nadat we onze bagage hadden afgeleverd in Hotel City-Blick zijn we naar het centrum gegaan om te lunchen (Braadwurst) en een eerste indruk te krijgen van Berlijn.
Het weer was perfect zodat we de eerste middag al veel terrasjes hebben bezocht alwaar we genoten
van de zeer goed verzorgde duitse bieren.
Tussen de terrasjes door zijn we naar de Brandenburger Tor en Unter den Linden,
‘s avonds zijn we in de wijk Schönenberg Italiaans gaan eten en dat was ondanks dat ik geen Italiaans eten fan ben voortreffelijk. Vervolgens zijn we richting hotel gelopen en gestrand in Cafe Bangino, er was goed bier goed gezelschap en een süßliche bediening. Tegen 01.30 vonden Jan en ik het genoeg geweest en vertrokken naar het hotel (Don) en Jan naar zijn studio.
Echter onze “die hard” John bleef iets langer tot +/- 07.00 uur in de ochtend, hij vond het zelf vreemd dat er al mensen waren die gingen werken.

Dag 2.

Afgesproken was dat we om 9.30 gingen ontbijten en daarna een rondvaart over de Spree maken
Echter John was niet wakker te krijgen Jan en ik hadden hem maar laten liggen en zijn het Sony Center
aan de Potsdamer Platz gaan bekijken, een wijk van zeer goede architectuur met in hoofdzaak multinationals, uit de grond gestampt nadat de mistroostige oostblok woonbunkers waren gesloopt.
Rond 13.00 uur zijn we John gaan ophalen, en hebben we toch nog de rondvaart over de Spree gedaan, aan boord was een goede bar en we begonnen maar weer aan het bier, voor John was deze ½ liter zijn ontbijt. De rondvaart was zeer de moeite waard. Het wandellen in Berlijn is boeiend we deden stuk lopen waarvan Jan zij dat het maar een stukkie was en achteraf dan toch nog 45 min. lopen was.
Voor John een ware kwelling.
Uitgekomen in de gezellige straten rondom de Kollwitzplatz in Prenzlauer-berg hebben we op het terras van “So wohl als auch” heerlijke Kaffe mit kuche genuttigd.
In de Oranienburgerstrasse worden we verrast door het grote aantal politieagenten dat de Joodse synagoge bewaakt. Het gebouw is prachtig en we kiezen een terrasje in de buurt om even wat ½ liters bier achterover te kiepen en wat te rusten . Vlakbij de synagoge staat ook het oude postkantoor, een prachtig gebouw en (nog) niet ontsierd door aangrenzende nieuwbouw zoals je elders in de stad wel ziet.
Moe maar voldaan zijn we op zoek gegaan (en gevonden) naar een Grieks restaurant in Scharlottenburg
We hebben ons flink te goed gedaan aan al de voor geschotelde gerechten, tevens een goede bodem voor de rest van de avond in Café Bangino, John was toch zo slim geworden om niet meer te blijven hangen tot 07.00 uur maar zijn we rond 13.30 uur naar bed gegaan.


Dag 3.

Vandaag na ons ontbijt stond het Palace der Republiek op het programma, het enige dat nog van dit paleis over is zijn de stalen constructies van wat ooit het symbool van het communisme was, toch interessant om te zien
We lopen voorbij Schloss Bellevue, de ambtswoning van de Bondspresident van Duitsland. Vanaf de Siegessaule lopen we door het park naar Potsdamer Platz. We lopen snel door naar Checkpoint Charlie, waar de bussen met toeristen aan ons voorbijtrekken, je kunt er op een soort marktje Russische legerjassen en ander snuisterijen die aan het Russische tijdperk doen denken kopen, we bekijken samen met andere toeristen naar een aantal kruizen, die daar zijn neergezet door de bewoners van Berlijn. De kruizen symboliseren omgekomen burgers die probeerden te vluchten naar de Amerikaanse sector.
Tijd om weer eens diverse terrassen te bezoeken, heerlijk in een zonnetje en +/- 25 graden heerlijk zoals een koud biertje dan smaakt, het vocht weer behoorlijk aangevuld hebbende trekken we weer naar Scharlottenburg waar we een Duits restaurant zoeken dit is echter ijdele hoop deze zijn in Berlijn niet te
vinden zodat het weer een Italiaan is geworden, alwaar we een zeer lekker 3 gangen menu gegeten hebben, bijzonder was de zeer zoete tomatensoep.
Het buikje weer vol trokken we via een omweg op naar Café Bangino alwaar we met genoegen werden binnen gehaald, na vele biertjes en massa’s ongein was het weer zo 02.00 uur en spoeden ons zodoende naar het hotel waar we onze vermoeide benen (en de rest) te rusten leggen.

Dag 4

Na een uitstekend ontbijt en afgerekend hebbende zijn we vandaag op weg gegaan naar Unter Den Linden, die naar de Brandenburger Tor en de Reichstag voert. We doen vandaag de meest toeristische attracties. De winkels zijn gesloten, alleen de horeca en de souvenirshops zijn vandaag geopend. In dit gedeelte van de stad zijn de meeste ambassades gevestigd.
Ook brengen we nog een bezoek aan de 368 meter hoge Berliner Fernsehturm waarvan de top van de één na hoogste toren van Europa ieder half uur om zijn as draait en staat midden in het stadscentrum van Berlijn. 203,78 meter met de lift omhoog; en dat binnen 40 seconden, ruim 5 meter per seconde. Op de vraag aan de liftbediende of hij geen last heeft van z'n maag na een dag werken, bromt hij alleen maar wat: neuh.... Nou, wij voelen het wel het bier klotst nogal. Hier kun je genieten van een schitterend uitzicht over de prachtige stad.
Het is 1 mei, dat werd gevierd op het plein bij de Berliner Fernsehturm met allerlei bier en braadwurst standjes, waarvan we dus ook dankbaar gebruik van gemaakt hebben, diverse podia met zang en dans, kortom een feestelijk einde van ons bezoek aan Berlijn.
Om 19.30 uur inchecken en om 20.30 uur zaten we alweer op 8000 meter richting Maastricht waarna John mij om 10.00 uur weer thuis heeft afgezet.
Wat mij betreft is deze tour naar Berlijn voor herhaling vatbaar.

WestMalle Don